Wednesday, March 12, 2008

Visste du att ........













.... Sveriges första sjukhus grundades 1625 och låg vid gruvan Stora kopparberget. Men hur det kom till får ni läsa nedan;
Ur Långtidsfrisk
Sveriges kungar har ofta intresserat sig för hälsofrågor. År 1578 kom kung Johan III till Stora Kopparberget, gruvan som var rikets viktigaste inkomstkälla. Han beordrade att en bardskärare – dåtidens kirurg – skulle finnas vid gruvan för att ”hela och läka de i gruvdriften skadade”.

Därmed hade grunden lagts till det som i dag är företagshälsovård. Att vara gruvarbetare var den tidens farligaste arbete och de många olycksfallen blev ett växande problem, inte bara mänskligt utan också ekonomiskt. På initiativ av kung Karl IX inrättades 1625, efter kungens död, ett hospital vid gruvan, Sveriges första sjukhus. Därmed hade grunden lagts till det som i dag är allmän sjukvård.

På 1680-talet var det kung Karl XI:s tur att besöka Falu gruva. Han såg vid en olycka med egna ögon att arbetsplatsen saknade tillräcklig beredskap för akutsjukvård. Några år senare, 1695, stod Sveriges första akutsjukhus färdigt, 57 år före Serafimerlasarettet i huvudstaden. Därmed var grunden lagd till Sveriges första slutenvård av akut sjuka.
Källa

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Tack till Kung Karl IX för initiativ. Artikelen var intressant.
Oonagh Laverty

5:16 AM  

Post a Comment

<< Home