Thursday, May 10, 2007

Känslomässig berättelse från Dakar!

Yodit, vår student i Dakar berättar:
Goree ön är 30 minuter med båt från Dakar. Goree är väldigt tyst ställe när man jämforar med Dakar. Man hör bara vågar från havet. Man ser många gamla byggnad från kolonisation tiden. Dem gamla byggnad är vittne till ön role i slavar marknad i Atlantiken.

Den kända byggnaden i ön är "Maison des Esclave" huset av slavar. Den är byggt 1776 av Holländerna. Det var I den byggnaden som såldes slavar till olika väst länder. När man kommer in I byggnaded ser man olika rum där man skiljer barn, mor och f ar. Huset är en två våning hus, på den nedersta bodde dem svarta slavar och på den oversta bodde de vita rasen som sålde slavarna. Om mannen väger mindre än 60 kg då placerade mannen till ett rum dar dem får ata boner for att dem ska gå upp I vikt. Då blir det lättare att sälja dem for att priset på slarar var baserat pa mannen vikt, storlek och muskel. Flickor bodde I ett rum och ofta var dem våltagna av vita eller svarta som vaktade dem. När dem fick barn från vita då blev dem fria att lämna slaver huset. Slavarna marknad var en auktion. När en familje kom in slavarna huset då blir dem placerat i olika rum och sen när dem blir sålda hamnar dem I olika länder. Mannen till USA, mamman till Kuba och barnen till Brasil. Så familjen kom aldrig träffas igen. Det var många svarta Amerikaner som var med när vi besökte detta hus och det var väldigt känslig och rörande. Många grät och många kunde inte höra historien till slutet. En av de personen som här besökte detta hus var Nelson Madela, Bill Clinton etc.. Jag skickar bilder i separat mail.


mvh
Yodit

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Från adiam y.
Hej Yodit,det är rörande och väker stor känsla inom sig hur vi mäniskor kan vara gryma mot varandra som helt enkelt som vilda djur.När jag ser dagens mäniska har vi inte lärt oss mycket.Det finns massor med orättvisor.
mvh adiam.

12:32 AM  

Post a Comment

<< Home